[phpBB Debug] PHP Warning: in file /home/av01/public_html/wielertoerist.nl/includes/functie.php on line 8: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100518 Library:30120
wielertoerist.nl

Omslagpunt


Wetenschappelijke namen voor dit punt zijn onder meer “maximale lactaat steady state” (MLSS) en “anaerobic threshold” (AT).
Eigenlijk is het ook geen punt maar een hartslag-zone, de anaërobe zone. Boven deze zone maakt je lichaam meer melkzuur aan dat het af kan voeren. Je spieren verzuren dus als je langer boven je omslagpunt blijft zitten.
In de praktijk is het dus zinvol om te weten wat jouw omslagpunt is, want als je boven dit punt komt weet je dat je dit niveau niet lang vol kan houden.

Conconitest
De Conconitest is een methode om de anaërobe drempel te bepalen zonder bloedonderzoek. De test is gebaseerd op het verband dat er bestaat tussen inspanning en hartslag. Wanneer we vanaf een laag niveau de inspanning opvoeren, blijkt het verband met de toenemende hartslag lineair te zijn. Dit betekent, dat bij elke gelijke verhogingstrap in belasting, ook de hartslag steeds met een zelfde hoeveelheid slagen stijgt.
Wanneer we het verband tussen toenemende inspanning en oplopende hartslag in een grafiek uitzetten ontstaat een rechte lijn. Bij hogere belasting blijkt het lineaire verband doorbroken te worden. Wanneer nu de belasting wordt opgevoerd, kan het hart niet meer antwoorden met een gelijke verhoging, het raakt als het ware achterop. De spieren krijgen onvoldoende zuurstof en het lactaatgehalte loopt daardoor sterk op. Het punt waarop het lineaire verband doorbroken wordt, noemt Conconi het omslagpunt, uitgedrukt in een bepaalde hartslag.